Sneaker schoonmaken? Tips en tricks!

Het overkomt de besten onder ons: je bent onschuldig bezig en stapt per ongeluk in een plas, of raakt verstrikt…

Het overkomt de besten onder ons: je bent onschuldig bezig en stapt per ongeluk in een plas, of raakt verstrikt in de regen. Je mooie, nieuwe sneakers zijn nu geruïneerd. Maar voordat je wanhoopt, weet dat niet alle hoop verloren is.

Met een beetje zorg en de juiste schoonmaakmiddelen kun je je sneakers weer in hun oude glorie herstellen. Lees verder voor meer informatie over hoe je een suède, leren of mesh sneaker goed schoonmaakt.

Direct naar:

Foto: SNIPES NL

Hier handige links voor reinigingsmaterialen!

Een suède sneaker schoonmaken

Een suède sneaker is de perfecte aanvulling op elke outfit. Ze zijn comfortabel en stijlvol tegelijk. Een suède sneaker schoonmaken en houden kan echter een uitdaging zijn. Hier volgen enkele tips over hoe je een suède sneaker schoonmaakt.

Foto: SNIPES NL

Voordat je begint met het schoonmaken van je sneakers, moet je de volgende benodigdheden verzamelen:

 • Een tandenborstel
 • Een oplossing van witte azijn en water
 • Een schone doek
 • Een suèdeborstel

De stappen voor het schoonmaken van suède

 1. Eerst wil je met een schone doek overtollig vuil van je sneakers verwijderen. Als er aangekoekt vuil is, kun je een suèdeborstel gebruiken om het los te maken.
 2. Maak vervolgens een oplossing van een deel witte azijn en een deel water
 3. Doop je tandenborstel in de oplossing en begin de vlekken op je sneakers te schrobben. Concentreer je op plekken die bijzonder vuil lijken
 4. Als je je schoenen goed geschrobd hebt, spoel je ze af met koud water.
 5. Gebruik een schone doek om je schoenen af te drogen en voila! Je hebt een paar schone suède sneakers

Tips voor het schoonmaken van een suède sneaker

 • Probeer je sneakers schoon te maken zodra ze vuil worden. Hoe langer een vlek blijft zitten, hoe moeilijker hij te verwijderen is
 • Als je geen witte azijn bij de hand hebt, kun je ook citroensap gebruiken als effectief schoonmaakmiddel

Het verzorgen van je suède sneakers hoeft niet moeilijk te zijn. Met deze eenvoudige tips kun je ze er jarenlang als nieuw uit laten zien!

Hoe kan je het best een leren sneaker schoonmaken?

Laten we eerlijk zijn, leren sneakers zijn tijdloze klassiekers. Ze passen overal bij, zijn comfortabel en zien er gewoon cool uit. Maar ze schoon houden kan een uitdaging zijn, vooral als je ze vaak draagt. Hier wat tips om je leren sneakers er op hun best uit te laten zien.

Foto: SNIPES NL

De stappen voor het schoonmaken van leer

1. Verwijder vuil en puin met een zachte borstel

De eerste stap bij het schoonmaken van je leren sneakers is het verwijderen van vuil dat zich erop heeft opgehoopt. Een zachte borstel kan helpen om hardnekkig vuil dat zich in de plooien van het leer heeft vastgezet los te maken en te verwijderen. Borstel in dezelfde richting als de nerf van het leer om beschadiging te voorkomen.

2. Maak een reinigingsoplossing met zadelzeep en water

Als je het oppervlaktevuil van je leren sneakers hebt verwijderd, is het tijd om het leer zelf schoon te maken. Meng hiervoor zadelzeep en water in een kom of emmer. Zadelzeep is een zacht schoonmaakmiddel dat het leer van je schoenen niet beschadigt

3. Doop een schone doek in het zadelzeepmengsel en wring deze uit

Gebruik de vochtige doek om je leren sneakers schoon te maken. Besteed speciale aandacht aan plekken die bijzonder vuil of bevlekt lijken. Als je klaar bent met afvegen, spoel je het zadelzeepmengsel af met schoon water

4. Droog je leren sneakers af met een schone handdoek

Nadat je het zadelzeepmengsel hebt afgespoeld, gebruik je een schone handdoek om je schoenen grondig af te drogen. Zodra ze droog zijn, kun je desgewenst een leer-conditioner aanbrengen. Dit zal helpen om het leer zacht en soepel te houden

5. Geniet van je schone leren sneakers!

Dat was het! Nu weet je hoe je leren sneakers er fris en nieuw uit blijven zien met slechts een paar eenvoudige stappen. Veel plezier met schoonmaken!

Het schoonmaken van je leren sneakers hoeft niet moeilijk of tijdrovend te zijn – volg gewoon deze eenvoudige stappen en ze zien er in een mum van tijd weer als nieuw uit! En onthoud: als je goed voor je schoenen zorgt, zorgen ze ook voor jou – dus zorg ervoor dat je ze goed behandelt!

Een mesh sneaker schoonmaken? Hoe doe je dat?

We weten allemaal hoe moeilijk het kan zijn om onze sneakers in perfecte staat te houden – vooral als ze van mesh zijn gemaakt. Mesh is notoir moeilijk schoon te maken omdat het zo’n delicaat materiaal is. Maar maak je geen zorgen, wij zijn er om te helpen. Volg deze eenvoudige stappen en je sneakers zien er zo goed als nieuw uit!

Foto: SNIPES NL

Wat je nodig hebt:

 • een tandenborstel (bij voorkeur een oude)
 • een kopje warm water
 • een mild reinigingsmiddel of zeep (wij raden Woolite of Dr. Bronner’s aan)
 • een schone handdoek
 • een haardroger (optioneel)
 1. Bereid je omgeving voor. Leg een schone handdoek of een oude krant neer om te voorkomen dat het een puinhoop wordt. Zorg ervoor dat je in een goed geventileerde ruimte werkt – je wilt niet dat je sneakers naar schimmel gaan ruiken!
 2. Meng je wasmiddel en warm water in de beker. Roer tot het wasmiddel volledig is opgelost
 3. Doop je tandenborstel in de oplossing en begin te schrobben op de bevlekte plekken van je sneakers. Gebruik zachte, ronddraaiende bewegingen en schrob niet te hard – je wilt het netmateriaal niet beschadigen!
 4. Spoel je sneakers grondig af met schoon water. Je kunt hiervoor een tuinslang of een gootsteen gebruiken
 5. Laat je sneakers volledig aan de lucht drogen voordat je ze weer draagt. Als je haast hebt, kun je het droogproces versnellen door een haardroger op de lage stand te gebruiken

Een sneaker schoonmaken van mesh lijkt misschien een ontmoedigende taak, maar dat hoeft het niet te zijn! Met dit uitgebreide stappenplan aan je zijde kun je je kicks het hele jaar door gemakkelijk fris houden. Je hoeft alleen maar wat voorraden te verzamelen, een beetje energie te steken in je werk en voila! Je mesh sneakers zijn in een mum van tijd weer zo goed als nieuw.

In het kort over sneakers schoonmaken

In dit artikel wordt beschreven hoe je suède, leren en mesh sneakers kunt schoonmaken met slechts een paar eenvoudige stappen. Om je leren sneakers schoon te maken, heb je zadelzeep en water nodig.

Maak een oplossing van deze twee ingrediënten en gebruik een vochtige doek om je sneakers schoon te maken. Spoel het zeepmengsel daarna af met schoon water en droog je sneakers af met een handdoek.

Mesh sneakers zijn wat lastiger schoon te maken, maar met een tandenborstel en een mild reinigingsmiddel kun je ook deze soort schoenen makkelijk schoonmaken. Spoel je sneakers daarna goed af en laat ze aan de lucht drogen voordat je ze weer draagt.

Check onze interviews voor meer tips voor echte sneakerheads!