Sneakerplaats interview met @amberbosillustrations

1. Wie (ben je?), Wat (doe je?), Waar (woon je?) Mijn naam is Amber Bos, 35 jaar en ik ben…

1. Wie (ben je?), Wat (doe je?), Waar (woon je?)

Mijn naam is Amber Bos, 35 jaar en ik ben designer en illustrator. Ik maak (fashion) illustraties voor bekende merken zoals Fendi, Jimmy Choo en Cosmopolitan.

Ook ben ik gevraagd om op events te illustreren zoals de fashionshow van Reinders en the white dinner van Friends of the Brands.

Ik ben geboren in Sri-Lanka en geadopteerd toen ik 3 weken oud was. Nu inmiddels 7 jaar woonachtig op de Veluwe in een klein dorpje Beekbergen, waar ik ook als kind opgroeide.

2. Wat is jouw “customizer naam” en hoe ben je daar op gekomen?

Ongeveer 10 jaar geleden besloot in me in te schrijven bij de KvK en bedacht ik mijn bedrijfsnaam: AmberBosIllustraties. Klinkt niet heel erg cool, maar is wel alles omvattend.

Mijn hele leven ben ik al aan het tekenen. In schetsboeken, maar ook op bierviltjes, oude kranten en mijn eigen handen. Zo ongeveer elk “leeg canvas” wat ik tegenkwam werd onder gekladderd.

Op zevenjarige leeftijd wist ik dan ook al dat ik ooit een prentenboek wilde illustreren (een droom die in 2012 ook daadwerkelijk uitkwam).

 

3. Wanneer ben je begonnen met het customizen van sneakers?

Illustreren zit echt in mijn bloed. Naast het tekenen op papier ben ik mijn hele leven eigenlijk ook al bezig met designen & customizen van producten. Dat begon vroeger als kind al met sieraden (mijn ouders hadden een juwelier) schoenen en tassen.

Ongeveer een jaar geleden begon ik met handbeschilderde bag-art op designer tassen. Op tassen van o.a. Louis Vuitton en Gucci maak ik een custom made en uniek design, helemaal passend bij de eigenaar.

Naast de tassen was ik ook helemaal verliefd op de Nike Air Max 90 LX. Ik bedacht me dat ik dit natuurlijk zelf ook kon fixen. Aangezien de verf voor tassen hetzelfde is als voor sneakers kon ik daarmee direct aan de slag.

4. Weet je nog wat jouw eerste customs waren? Zo ja, welke was dit en heb je daar nog foto’s van?

De “swooshcollective” stuurde mij een paar prachtige witte Nike Air Max 1 op en daarmee kon ik beginnen aan mijn eerste paar sneakers.

Mijn dochter van 5 zit in een fase dat ze graag dezelfde outfit wil dragen als ik, dus ik dacht hoe tof is het om hetzelfde ontwerp voor ons beide op een witte sneaker te maken.

5. Welke merken en modellen customize jij vooral? Sta je ook nog open voor andere merken en modellen?

Ik ben zelf fan van Nike (en dan vooral Nike Air Max 1). Maar ik sta zeker open voor andere modellen en merken. Als ze maar ongedragen, van leer en liefst wit van kleur zijn.

6. Hoeveel customs heb jij nu ongeveer gemaakt?

Ik ben net gestart met sneakers, dus tot nu toe ben ik aan mijn derde paar bezig. Maar ik wil dit zeker gaan uitbreiden in de toekomst. I love it!

Momenteel ben ik bezig met een paar witte Nike Air Force 1 Mid. Ze zijn voor een chef-kok en mogen helemaal in het teken staan van groenten. Hier wordt ik echt zo blij van, omdat ik hierin qua creativiteit helemaal los kan gaan.

7. Wat is, volgens jezelf, jouw allermooiste paartje custom sneakers?

Mijn eerste paar, omdat ik ze met zoveel liefde heb gemaakt voor mijn dochter en mijzelf. Ze krijgt ze binnenkort voor haar 5e verjaardag. Ik kan niet wachten op haar reactie!

8. Hoe kom jij aan inspiratie voor jouw custom sneakers?

Pinterest en Instagram zijn zeker inspiratiebronnen, maar het meeste komt toch wel echt uit mijn eigen gevoel. Ik denk dat dat mijn troef is en wat mij onderscheid van anderen.

Doordat ik designer en illustrator ben zal ik nooit iets namaken van een ander. Alles komt echt uit eigen hand en dat maakt custom sneakers wat mij betreft ook zo uniek.

Niemand ter wereld loopt met hetzelfde paar schoenen als jij, hoe nice is dat?!

9. Maak jij ook customs op afspraak? Zo ja, wat heb je dan nodig qua input en hoe ziet dat proces er uit?

Jazeker, mensen kunnen eenvoudig contact met mij opnemen via DM of e-mail. We bespreken dan om welke sneaker het gaat en wat de wensen van de klant zijn.

Daarna maak ik een digitale schets, zodat de klant kan zien hoe het ongeveer gaat worden. Vanuit die schets begin ik daadwerkelijk met mijn ontwerp op de sneaker.

10. Waar kunnen mensen jou volgen op jouw socials?

Op Instagram ben ik het meest actief en post ik al mijn designs: @amberbosillustrations

11. Hoe kunnen mensen jouw customs kopen? Heb je bijvoorbeeld een website of doe je alles via social media?

Via mijn website www.amberbos.nl kun je mij bereiken, maar ik ben het meest actief op mijn Instagram pagina: @amberbosillustrations