Sneakerplaats interview met @dave.air1

1. Wie (ben je?), Wat (doe je?), Waar (woon je?) Ik ben Dave Platteel (34 jaar) en woon in Rotterdam.…

1. Wie (ben je?), Wat (doe je?), Waar (woon je?)

Ik ben Dave Platteel (34 jaar) en woon in Rotterdam.

2. Wanneer is de liefde voor sneakers bij jou begonnen en hoe kwam dat?

Dat begon al heel vroeg. Mijn ouders kochten toen ik heel klein al sneakers voor mij. Dan moet je vooral denken aan Max 90 en Air Max 1. Ik werd redelijk verwend en kreeg eigenlijk altijd wel de sneakers die ik wilde.

De echte verslaving begon denk ik rond mijn 17e/18e. Toen werd ik zuinig op mijn sneakers en begon ik met verzamelen. Ik weet niet meer precies waardoor het kwam, maar ik vond het gewoon vet om een hele collectie op te bouwen en te verzamelen.

3. Weet je nog wat jouw eerste paartje sneakers was? Zo ja, welke was dat?

Het eerste paartje wat ik echt kocht voor de verzameling en die ik mij herinner was de Air Max 1 Chili. Ik was instant verliefd op deze schoen en is nog steeds 1 van mijn favoriete sneakers. Ik geloof dat die uitkwam in 2004 dus dat zal rond mijn 18e geweest zijn.

4. Wat is jouw favoriete merk en model?

Geen twijfel mogelijk. De Nike Air Max 1.

5. Hoeveel sneakers heb je in jouw collectie?

Momenteel rond de 40 paartjes. Ik heb, tot mijn grote spijt, ongeveer 6 a 7 jaar geleden een groot deel van mijn collectie verkocht vanwege ruimtegebrek en een verhuizing. Tot op de dag van vandaag heb ik daar spijt van.

Diegene die een groot deel toen van mij gekocht heeft is een zeer gelukkig mens. Ik heb toen alles voor retail verkocht, omdat de hype toen nog niet zo extreem was als nu. In die verkoop zaten aardig wat parels.

6. Wat is het favoriete paartje uit jouw collectie?

Momenteel is dat de Air Max 1 Kumquat en de Jordan 4 Retro Black Cement uit 2012

7. Welk paartje staat nog het hoogst op jouw verlanglijstje?

Zoals ik net zei begon het voor mij met de AM1 Chili. Als ik die nog ergens kan scoren als DS en voor een betaalbare prijs wil ik die zeker weer terug in mijn collectie. Mijn oude zijn compleet afgetrapt.

8. Heb jij een favoriete sneakerwinkel of -shop?

Momenteel gaat alles online bij mij. Ik kom weinig bij shops. Toen de hype nog niet zo groot was haal ik mijn sneakers altijd bij Woei in Rotterdam.

9. Welke merk en/of model zou jij nooit van je leven dragen? En waarom is dat?

Converse. Deze schoen trekt mij totaal niet

10. Welke sneaker in jouw collectie was het moeilijkste om te vinden/krijgen?

Jordan 4 Black Cement uit 2012. Deze heb ik uit de USA laten komen via eBay een paar jaar terug.

11. Wat kan jij als advies geven aan “nieuwe sneakerheads”?

Het is lastig omdat veel mensen tegenwoordig de sneakers in gaan om alleen geld te verdienen en meegaan met de hype. Dit gaat ten koste van de echte liefhebbers die graag de schoenen willen hebben.

Ik denk dat iedereen weet wat ik bedoel en waar bepaalde frustraties bij de echte liefhebbers vandaan komen als een paartje weer 3x over de kop gaat in de resell.

Voor de echte nieuwe liefhebbers geef ik als advies: draag en koop gewoon wat je zelf heel tof vindt! Laat je niet gek maken door een bepaalde hype.

12. Wat is jouw grootste steal ooit geweest?

Ik heb de Air Max 1 Pompidou by Night voor 75 euro overgenomen van een vriend van een vriend in mijn maat. Hij had geld nodig en de schoenen waren nog DS. Ik draag ze zelf nu, maar ik geloof dat de resell nu rond de 400 euro ligt in mijn maat. Hij had geen idee.

13. Hoeveel tijd per dag of per week ben jij druk met je sneaker hobby?

Zeker wel een uur of 2 uur per dag. Ik ben veel actief op Instagram en post dagelijks wat over mijn sneakers en outfits.

Daarnaast kijk ik elke dag welke nieuwe releases er aan komen en welke ik tof vind om te kopen. Ook de sneakers die nog op mijn verlanglijst staan zoek ik op om te kijken of ik ze voor een mooie prijs kan scoren ergens.

14. Wat vindt je omgeving van jouw sneaker hobby?

Mijn vriendin verklaart me voor gek dat ik elke maand meerdere paartjes schoenen koop. Sommige vrienden vinden het wel tof, maar doen er zelf niet aan mee. Ik heb weinig steun voor mijn verslaving in mijn directe omgeving!

15. Waar kunnen mensen jou volgen op jouw socials?

Ik ben vooral actief op Instagram. Ik post hier dagelijks sneakers en outfits. Je kunt me volgen via @Dave.air1