Sneakerplaats interview met @outsole

1. Wie (ben je?), Wat (doe je?), Waar (woon je?) Mijn naam is Frank Klerks, eigenaar van www.outsole.nl. Samen met…

1. Wie (ben je?), Wat (doe je?), Waar (woon je?)

Mijn naam is Frank Klerks, eigenaar van www.outsole.nl. Samen met mijn vriendin woon ik in Apeldoorn. Naast het runnen van Outsole ben ik bij InventIT verantwoordelijk voor onze interne processen en klanten in de regio van Apeldoorn.

Dagelijks ben ik dus bezig met sneakers, bedrijfsprocessen en IT. Daarnaast zijn muziek, sport en fastfood (jazeker) voor mij onmisbaar.

Dat ik dat combineer met soms 100 uur werken fix ik door nauwelijks stress te kennen en altijd te leven met het motto ‘alles komt goed’.

2. Doe jij Outsole in je eentje of met meerdere mensen?

Dat kan ik absoluut niet alleen! Samen met Bas Honders en Dennis/Frits Wegereef runnen we Outsole. Ook hebben we medewerkers en stagiaires die ons helpen met marketing.

Een aantal vrienden helpen ons vervolgens op de achtergrond met technische vereisten. Samen met dit vriendennetwerk zorgen we ervoor dat Outsole soepel werkt.

3. Het spreekt voor zich hoe jullie bij de naam “Outsole” zijn gekomen denken wij, of zit hier nog een bepaald (leuk) verhaal achter?

Geen spannend verhaal helaas! Ik wilde geen doorsnee sneakernaam hebben waarin ‘sneaker’ zit verwerkt. Daar hebben we er al miljoen van namelijk.

Toch moest het voor mij een naam zijn dat lekker bekt en inherent is aan sneakers. Met Outsole is dat volgens mij aardig gelukt.

4. Wanneer zijn jullie begonnen met het bedrijf?

Het verkopen van sneakers doe ik al een jaar of twaalf. Eerst via Hyves en Marktplaats, later via een blogspot. Vanuit de visie dat ik in het belang van de klant alle vragen wil voorkomen ben ik in 2014 gestart met Outsole als webshop.

Dagelijks ben ik nog bezig met deze visie. Dat betekent dat vanuit iedere vraag die we krijgen kijken of we deze in de toekomst kunnen voorkomen. Dit resulteert in dat je als sneakerhead probleemloos je paartje kan bestellen, maar ook dat we ondanks duizenden dagelijkse bezoekers vrijwel geen mailtjes of telefoontjes krijgen.

5. Hoe zijn jullie begonnen met het bedrijf? Waarschijnlijk een flink uit de hand gelopen hobby!

Absoluut een uit de hand gelopen hobby! Toen ik een jaar of 18 was, was ik één van de grootste AM1-verzamelaars van Nederland. Dat kon ik alleen worden door veel te kopen, verkopen en ruilen. Op gegeven kocht of verkocht ik dagelijks sneakers en kon ik er soms ook een paar euro meer voor krijgen.

Met dat geld kon ik vervolgens mijn collectie bekostigen. Toen ik de meeste paartjes dubbel of driedubbel had besloot ik voor het eerst echt een gedeelte te verkopen. Dat ging zo niet normaal hard, maar er ging wel verdomd veel tijd in zitten. Dat moest en zou efficiënter kunnen. Het idee van een webshop was hiermee geboren.

Er was nog een klein hobbeltje, namelijk dat ik zonder enige IT-kennis een webshop moest bouwen. Geld voor een designbureau was er niet. Iedereen die mij heeft geholpen, waarbij in het bijzonder onze Frits, ben ik eeuwig dankbaar. Zonder het vriendennetwerk zou er geen Outsole zijn geweest.

6. Werken jullie vanuit huis of hebben jullie een kantoor?

Wij werken vanuit ons kantoor in Apeldoorn. Daarnaast hebben we op verschillende locaties sneakers opgeslagen. Dat is dan ook de reden dat we geen winkel hebben.

Overigens is kan je wel de meeste van onze paartjes op afspraak bezichtigen, passen en ophalen bij ons op kantoor.

7. Weet jij nog wat het allereerste paartje was dat je hebt verkocht als “Outsole”?

Onze allereerste bestelling op 1 oktober 2015 bestaat uit een Nike Air Max 1 Premium Euro Champ White en Nike Air Max 1 BT Olympic Zhu. Het was vanaf dat moment direct complete chaos met de bestellingen.

We hadden natuurlijk enkele maanden sneakers opgespaard voor dit moment. Absoluut een geslaagde opening van Outsole destijds.

8. Verkopen jullie alleen Nike sneakers of ook andere merken?

Naast Nike verkopen we verschillende merken, zoals Asics, New Balance en Adidas. Onze focus zal altijd op Nike blijven liggen. Uiteraard alleen oudere sneakers die je echt niet meer kan vinden. We hebben daarmee een ander aanbod dan de gemiddelde reseller.

Ook kiezen we ervoor om sneakers waarmee we echt niets hebben niet te verkopen. We distantiëren ons voornamelijk van de hype van de dag. Zo vind je bij ons geen Adidas Yeezy.

9. Hoeveel paartjes hebben jullie nu in totaal verkocht denk je?

Hoeveel precies durven we echt niet te zeggen. Maar dat zullen er zeker meer dan 10.000 zijn. Vrijwel iedere Air Max 1 hebben we wel op voorraad gehad en verkocht. Daarom is voor ons Outsole runnen het mooiste beroep dat er is.

10. Wat is de top 5 van dikste paartjes uit jullie collectie die nu te koop staan?

Hierbij gaan wij uit van onze persoonlijke voorkeur en niet van prijs:

  1. Nike Air Max 1 Elephant Pack
  2. Nike Air Max 1 Pink Pack
  3. Nike Air Max 90 Eminem Charity Series
  4. Nike Air Max 1 Patta x Parra Cherrywood Burgundy
  5. Nike Air Max 1 HOA OG Red

11. Wat is het dikste paartje dat jullie ooit hebben verkocht?

We hebben het voorrecht om de meest dikke paartjes te verkopen die er zijn. Zo hebben we de Air Max 1 Albert Heijn, roze Kid Robot en Amsterdam Hyperstrikes verkocht. Veel gekker gaat het als AM1-liefhebbers niet worden.

Ook hebben we enkele Nike Air Max 90 Hyperstrikes te koop gehad en verkopen we op dit moment nog één van de acht Eminem AM90’s.

12. Kunnen mensen ook bij jullie terecht als ze een paartje zoeken zodat jullie op zoek gaan?

Dat zouden we graag willen, maar het is niet te doen. We hebben duizenden klanten die allemaal wel een paartje zoeken. Ook zien we in de praktijk dat wanneer je eenmaal dat paartje vindt de klant vaak afhaakt.

Last but not least moeten we simpelweg ook rond kunnen komen en dus iets verdienen, waar je als sneakerhead je paartje juist zo goedkoop mogelijk wil hebben. Het is dus praktisch niet haalbaar voor ons om iedereen te helpen.

13. Naast sneakers, welke producten verkopen jullie nog meer allemaal?

Onze visie is om een platform te zijn waar je alles vindt wat je als sneakerverzamelaar nodig hebt. Denk aan veters voor alle modellen, schoonmaak- en beschermproducten en accessoires als schoenspanners, schoenlepels en anti-crease shields.

14. Wat is de levertijd bij jullie als wij vandaag een paartje sneakers zouden kopen?

We verzenden je bestelling binnen een werkdag. Als het meezit is dat dezelfde dag nog. Meestal heb je jouw sneakers of accessoires binnen twee werkdagen in huis.

15. Naar (ongeveer) hoeveel landen hebben jullie nu sneakers verstuurd? Houden jullie dat nog bij?

Een betere vraag zou zijn naar welke landen we geen sneakers hebben verstuurd. Soms versturen we zelfs naar landen waarvan we het bestaan niet wisten. Dat vinden we persoonlijk ook fantastisch aan Outsole!

16. En hoe versturen jullie de sneakers? Wat kunnen mensen verwachten als ze een paartje sneakers bij jullie bestellen?

Vanzelfsprekend worden je sneakers veilig verpakt. Daarnaast zorgen we ervoor dat ieder pakketje een verrassing is. Bijvoorbeeld ontvang je stickers, gadgets en een tote bag. Hoe dat precies zit houden we geheim en zal je zien als je iets bestelt.

17. Waar staat Outsole over 5 en 10 jaar? Hebben jullie nog toekomstplannen?

Niet te veel plannen! We gaan vooral door waar we mee bezig zijn en willen nog veeeel meer sneakerheads blij maken met hun paartje.

Uiteraard blijven we kijken naar welke accessoires je nog meer nodig hebt voor je verzameling. Heb je tips? Dan horen we die graag!

18. Op welke kanalen kunnen mensen Outsole vinden?