Sneakerplaats interview met sneaker customizer @sneakersbydon_

1. Wie (ben je?), Wat (doe je?), Waar (woon je?) Hallo, mijn naam is Donovan en ik ben 22 jaar…

1. Wie (ben je?), Wat (doe je?), Waar (woon je?)

Hallo, mijn naam is Donovan en ik ben 22 jaar jong. Ik werk als assistent accountant en studeer daarnaast nog accountancy aan de hogeschool Avans in Breda.

Ik ben geboren en getogen in Rotterdam-Zuid, maar woon inmiddels op mijzelf in Spijkenisse.

2. Wat is jouw “customizer naam” en hoe ben je daar op gekomen?

Mijn naam op Instagram is @sneakersbydon_ dit is voort gekomen uit het feit dat ik al het sneakergeweld op IG wilden gaan scheiden van mijn privé IG-pagina.

Ik wilde voor mijzelf all about sneakers op één plek hebben en dat vond ik met een apart sneakers account. Ik wilde hierop ook mijn eigen collectie tentoon stellen en dat rolde uit in de pagina waar ik mijn custom sneakers op presenteer.

3. Wanneer ben je begonnen met het customizen van sneakers?

Ik ben iets meer dan een jaar geleden begonnen met customizen. Stereotype corona hobby zou je in eerste instantie denken. Toch zit dat niet helemaal zo.

Ik ben al jaren sneakers aan het sparen en was al lange tijd gefascineerd in custom sneakers.

4. En hoe ben je er zo bij gekomen om sneakers te gaan customizen?

Dat komt door een goede vriend en oud collega Stefan (van @arxcustoms). We hadden al een tijdje op de planning staan dat ik onder zijn hoede de tips en tricks van het customizen zou gaan leren.

Zowaar kruiste onze agenda’s ergens in maart 2020 en hebben we afgesproken. Daarna ben ik veel gaan oefenen en experimenteren tot waar we nu zijn.

5. Weet je nog wat jouw eerste customs waren? Zo ja, welke was dit en heb je daar nog foto’s van?

Ja zaker! Dat was de slijm-custom op een paartje witte Nike Count Royale. Ik had dit paartje opgepikt in de sale bij de Nike outlet voor niet al te veel geld.

Ik durfde het toen nog niet aan om all the way een Air Max 1 of Air Force 1 te kopen om zelf te gaan customizen. Dat is inmiddels wel anders (haha).

6. Welke merken en modellen customize jij vooral? Sta je ook nog open voor andere merken en modellen?

Het liefst customize ik natuurlijk op een Air Force 1 van Nike. Dit is gewoon verreweg de beste schoen voor customizers. Grote vlakken, leer, etc. etc. Iedereen kent dat verhaal wel.

Verder is in Nederland natuurlijk de Air Max 1 enorm populair, dus daar werk ik ook mee. Verder zoals ik al eerder aangaf de Nike Count Royale of Vision Low, simpelweg zijn deze modellen iets minder prijzig.

Ik heb ook een enkele Asics Gel Lyte 3 en Jordan gedaan. Als je op mijn pagina kijkt is het veel Nike Nike Nike, maar sta zeker ook open voor andere merken en modellen. Bijvoorbeeld de Adidas Superstar is een model wat hoog op mijn to-do lijstje staat.

7. Hoeveel customs heb jij nu ongeveer gemaakt?

Goh, het is niet dat ik een lijstje bij aan het houden ben. Ik post echt alles op mijn Instagram. Ik zou zeggen neem een kijkje… @sneakersbydon_

8. Wat is, volgens jezelf, jouw allermooiste paartje custom sneakers?

Om er echt één uit te pikken is lastig. Bij elke schoen zit wel een verhaal of meespelende gedachten waarom het de allermooiste zou kunnen zijn. Waar ik gelijk aan moet denken ik de “Air Force 1 x Drippy Sketch”.

Ik heb deze schoen gemaakt voor een kennisje van mij. Precies naar zijn wensen (uniek, drip logo en favoriete kleur). De reactie toen hij de patta voor het eerst zag was voor mij goud waard.

De tweede schoen waar ik aan denk heb ik gemaakt voor mijn vader zijn verjaardag. Als in Rotterdam-Zuid geboren en getogen kan je maar een voetbalclub lief hebben, zo ook mijn vader.

Deze custom compleet met logo en skyline van Rotterdam was dan ook echt alles voor hem.

De derde en laatste schoen die echt in dit rijtje thuis hoort is de kids versie van de “Air max 1 x Ben en Jerry”. In het voorjaar van 2020 was de hype hevig rond de Ben en Jerry Dunk.

Het weekend voor de release van deze dunk hem ik op een kinder paartje maxxies deze custom gemaakt. Op release date van de Dunks deelde ik een story op IG in de trant van “mocht je misgegrepen hebben.. hier het alternatief”. Dat heb ik geweten.

Mijn volgers groeide die week massaal. Ik werd door meerdere kanalen gerepost en kreeg verzoek na verzoek binnen. Helaas voor mij had ik hier niet op gerekend en heb ik die weken veel mensen teleur moeten stellen.

9. Hoe kom jij aan inspiratie voor jouw custom sneakers?

Aan inspiratie geen gebrek. Kijk alleen even naar kanalen als Instagram en Pinterest waar al zoveel te vinden is.

Ook oude releases of hype releases zijn natuurlijk een bron van inspiratie net zoals bij die AM1 x Ben en Jerry, waarbij ik toch wel kan zeggen dat ik één van de eerste in Nederland was die deze custom op de Air Max 1 bracht.

10. Maak jij ook custom sneakers op afspraak? Zo ja, wat heb je dan nodig qua input en hoe ziet dat proces er uit?

Mocht iemand mijn werk tof vinden, stuur gerust een bericht via DM op Instagram. Ik ben niet het standaard type customizer met een aantal inschrijvingen per maand. Zo groot ben ik (nog) niet en zou ik momenteel ook niet aan kunnen.

Ik doe het echt als hobby, vrijetijdsbesteding en een stukje ontspanning. Het leukste is wel om iets unieks te maken (i.p.v. de standaard), maar dat bepaald uiteindelijk wel degene voor wie de custom is. We kunnen alle kanten op.

11. Heb je daar ook een vaste prijs voor of bepaal je dat per schoen of ontwerp? En waar moeten we dan ongeveer aan denken?

Hiervoor verwijs ik graag door naar mijn Instagram en stuur gerust een DM. Dit ligt inderdaad aan het model, ontwerp en nog belangrijker de tijd die erin gaat zitten.

12. Hoelang ben je ongeveer bezig met het customizen van 1 paar sneakers?

Dit ligt ook aan de omvang van het project, maar meestal zitten daar wel een paar lange avonduren doordeweeks of een weekendje in per paar.

13. Waar zie jij jezelf als sneaker customizer over 5 en 10 jaar?

Ik hoop dan hele vette opdrachten of samenwerkingen te hebben. Naamsbekendheid opgebouwd te hebben. Een webshop zou heel mooi zijn. De ultieme droom is natuurlijk om van je hobby een fulltime baan te maken.

Voor nu ben ik echt al heel blij als ik leuke/uitdagende klussen krijg en ik mijn hobby als customizer gewoon heel goed kan combineren met studie, werk en privé.

14. Wat vinden vrienden en familie van jouw hobby?

Vrienden en familie vinden het een unieke hobby. Niet iedereen kent iemand die sneakers verft en dat op zo’n manier dat het er nog leuk uitziet ook. Veel van mijn familie en vrienden loopt dan ook al op een custom van @sneakersbydon_ dat maakt mij wel trots.

Zeker als je dan verhalen terug krijgt in de trant van “ze stonden in de rij bij de kassa weer allemaal naar mijn schoenen te kijken hoor, echt kicke!”.

15. Waar kunnen mensen jou volgen op jouw socials?

Op Instagram: @sneakersbydon_ en vergeet niet te liken, reageren, delen en te saven!!

16. Hoe kunnen mensen jouw customs kopen? Heb je bijvoorbeeld een website of doe je alles via social media?

Ik doe momenteel alles via Instagram, nogmaals stuur gerust een DM en vermeld je daarbij “SneakerplaatsInterview” zullen we zeker een scherpe deal maken, want dat betekend toch dat je dit interview helemaal af hebt gelezen. Waarvoor dank!