Sneakerplaats interview met sneaker customizer @waywardcustoms

Vandaag hebben wij weer een super leuk interview voor jullie! Dit keer hebben wij sneaker customizer WayWard Customs geïnterviewd. Lees…

Vandaag hebben wij weer een super leuk interview voor jullie! Dit keer hebben wij sneaker customizer WayWard Customs geïnterviewd.

Lees nu haar hele verhaal, met hoe ze begonnen is met het customizen van sneakers tot waar ze over 5 en 10 jaar hoopt te staan als sneaker customizer!

1. Wie (ben je?), Wat (doe je?), Waar (woon je?)

Ik ben Charlotte, 27 jaar oud en woon in Amsterdam.

Mijn 9 to 5 kantoorbaan is Global Manager Product voor The Athletes Foot en daarnaast heb ik een eigen bedrijf dat heet WayWard Customs waarbij ik me vooral bezig hou met het customizen van sneakers.

Daarnaast doe ik af en toe eens een muurschildering of custom meubelstuk.

Foto door: @beeldkrakers

2. Wat is jouw “customizer naam” en hoe ben je daar op gekomen?

De naam WayWard Customs komt eigenlijk voort uit een schoolproject wat ik een hele tijd geleden heb gedaan. Daarbij moesten we een brand concept maken, WayWard betekent iemand die zijn eigen weg wil vinden en niet makkelijk onder controle te houden zijn.

WayWard mensen doen gewoon lekker hun eigen ding en zijn erg zelfstandig. Ik vond dat wel een tof woord omdat customizen ook heel erg laat zien wie iemand is en wat die leuk vind maar toch net ff anders is dan de rest.

Foto door: @beeldkrakers

3. Wanneer ben je begonnen met het customizen van sneakers?

Ik ben in 2014 begonnen met customizen.

4. En hoe ben je er zo bij gekomen om sneakers te gaan customizen?

Ik ben eigenlijk begonnen doordat ik een paar Timberlands had die wat afgedragen waren waardoor t suede meer leer geworden was, maar ik vond het zonde om ze weg te doen aangezien het leer zelf nog prima was.

Verder ben ik altijd een beetje obsessed geweest met tattoos, ik heb toen inspiratie genomen van de Maori stam/tattoos uit Nieuw-Zeeland en dat gebruikt als print voor de schoen.

Toen ze af waren heb ik een foto gepost op Instagram en Facebook en zo is het begonnen.

Foto door: @clicksamsterdam

5. Welke merken en modellen customize jij vooral? Sta je ook nog open voor andere merken en modellen?

De standaard schoen om te customizen is wel de Air Force 1. Nu krijg ik af en toe wat vaker aanvragen voor Jordan 1s. Maar alles wat leer is sta ik zeker voor open om te customizen.

Foto door: @beeldkrakers

6. Hoeveel customs heb jij nu ongeveer gemaakt?

Oeh dat is een hele lastige vraag, ik gok rond de 300/400?

7. Wat is, volgens jezelf, jouw allermooiste paartje custom sneakers?

Ik heb een tijdje geleden een paar Air Jordan 1 low SB met vrij brief mogen customizen. Er zat een soort canvas overheen wat ik voor een gedeelte losgesneden heb, en omdat de stof me aan de ‘Chola/East LA nineties’ stijl deed denken heb ik een bandana print voor de sneakers gebruikt.

Ook vind ik het altijd heel mooi als er een paar voor een speciale gelegenheid gemaakt wordt zoals een bruiloft of geboorte, heel tof om te weten dat die sneakers mensen dan aan zo een speciaal moment mogen herinneren later.

Bovenstaande trouwfoto’s door @rachellestoffelsfotografie

8. Hoe kom jij aan inspiratie voor jouw custom sneakers?

Er is veel verschillende inspiratie voor de custom sneakers, soms is het het verhaal van de klant zelf omdat het heel persoonlijk kan zijn.

Verder haal ik veel inspiratie uit etnische tattoos of de streetwear/hip hop cultuur.

Foto door: @clicksamsterdam

9. Maak jij ook custom sneakers op afspraak? Zo ja, wat heb je dan nodig qua input en hoe ziet dat proces er uit?

Jazeker de meeste sneakers maak ik op afspraak. Wat ik nodig heb is een idee vanuit de klant met het model sneaker dat ze graag willen en een (vaag of specifiek) idee van wat ze willen, een vrijbrief om mijn creativiteit de vrije loop te laten mag natuurlijk ook!

Als ik dat weet maak ik in photoshop vaak even snel een schets of schetsen. Als de klant daar tevreden mee is koop ik vaak de sneakers of stuurt de klant het paar wat ze al hebben naar mij op.

Daarna kan ik beginnen aan het customizen.

10. Heb je daar ook een vaste prijs voor of bepaal je dat per schoen of ontwerp? En waar moeten we dan ongeveer aan denken?

Ik bepaal de prijs altijd aan de hand van het ontwerp en hoe lang het me ongeveer gaat duren om ze te customizen.

Als we de prijs van de schoenen en verzending even buiten beschouwing laten zit je voor een design vaak wel tussen de 100 & 180 euro voor volwassenen sneakers, kindersneakers zijn wat goedkoper omdat ze kleiner zijn en het customizen daardoor minder lang duurt.

11. Hoelang ben je ongeveer bezig met het customizen van 1 paar sneakers?

Dat verschilt heel erg per paar, omdat ik ernaast nog gewoon een fulltime baan heb hou ik over het algemeen vaak rekening met 2/3 weken.

Foto door: @clicksamsterdam

12. Waar zie jij jezelf als sneaker customizer over 5 en 10 jaar?

Ik zou graag wat meer eigen designs via mijn webshop verkopen, ik ben in November 2020 begonnen met de webshop dus die mag zeker nog groeien.

Ook zou ik graag wat meer meubels en muurschilderingen willen doen!

Foto door: @beeldkrakers

13. Wat vinden vrienden en familie van jouw hobby?

Die vinden het allemaal helemaal leuk! Mijn ouders zijn mijn grootste fans, ze hebben beide custom sneakers van me en zijn zelfs een keer op en neer gereden naar Parijs om mij te verrassen toen ik bij een Sneakerness event in Parijs was.

14. Waar kunnen mensen jou volgen op jouw socials?

Je kunt me overal vinden onder WayWardcustoms. Instagram, Facebook, TikTok en natuurlijk is de webshop waywardcustoms.com.

15. Hoe kunnen mensen jouw customs kopen? Heb je bijvoorbeeld een website of doe je alles via social media?

Het grootste gedeelte gaat nog steeds via social media, maar sinds november 2020 heb ik een eigen webshop waar je ook customs kan kopen en me een mailtje kan sturen voor customs.