Sneakerplaats interview met sneakerfreak @royosss

1. Wie (ben je?), Wat (doe je?), Waar (woon je?) Mijn naam is @royossss aka Roy Witte, 27 jaar, kom…

1. Wie (ben je?), Wat (doe je?), Waar (woon je?)

Mijn naam is @royossss aka Roy Witte, 27 jaar, kom uit Amsterdam en ben werkzaam als werkvoorbereider in de bouw.

2. Wanneer is de liefde voor sneakers bij jou begonnen en hoe kwam dat?

Toen ik ongeveer 12 jaar oud was en bij mijn beste vriend thuis de muziek van zijn oudere zus gingen luisteren is bij mij mijn liefde voor Hardcore muziek ontstaan. De gabber muziek.

Een echte gabber heeft natuurlijk een bepaalde style. Ook al heb ik nooit een kale kop gehad, ik had wel altijd Air Max BW, 90 or 1’s aan. Toen de tijd trapte ik alles af maar onbewust hield ik ze toch altijd wel netjes.

Zo vond ik het bijvoorbeeld altijd irritant dat ik de witte midsoles van m’n Air nooit meer echt schoon kreeg want het vuil trok er in. Toen dropte in 2014 de Air Max 1 Flax, dit paar had een bruine midsole. Ik dacht gelijk, dit paar is perfect voor mij! Dan wordt de outsole niet zo snel zichtbaar smerig.

Twee dagen na de release day ben ik naar de Nike store op de Kalverstraat gegaan om het paar te kopen. Eenmaal aangekomen zag ik ze nergens en toen ik naar het paar vroeg werd ik raar aangekeken en kreeg ik de reactie dat ze al lang uitverkocht waren.

Ik snapte er geen bal van! “Ze zijn toch net uitgekomen? Hoe kan dat dan?”. Uiteindelijk teleurgesteld naar huis, maar thuis aangekomen gelijk op internet opzoek naar het paartje. Nergens meer te vinden.

Maar, tijdens mijn Google zoektocht kwam ik er achter dat er allemaal verschillende, zeldzame, collector items en samenwerkingen waren met Air Max! What the f*ck?! Zo ben ik uiteindelijk in de sneaker wereld in gerold.

PS. Het paartje am1 Flax 2014 heb ik niet lang erna kunnen kopen via iemand op Marktplaats

3. Weet je nog wat jouw eerste paartje sneakers was? Zo ja, welke was dat?

Toen ik nog een baby was heeft mijn moeder blauwe Converse All Star voor mij gekocht. En die heb ik nog steeds. Maar ja dat ik die heb gedragen, Joost mag het weten.

Dus, het eerste paartje sneakers welke ik mij nog echt kan herinneren is en Nike Air Max BW black on black leather.

Wat ik mij hier ook nog van kan herinneren is dat ik dit paartje letterlijk (per ongeluk) in 2e had getrapt tijdens het voetballen op het schoolplein.

4. Wat is jouw favoriete merk en model?

Merk Nike, all day everyday.

Model vind ik lastig. Mijn Air Max liefde is ontstaan met de BW’s. dus die zullen altijd bijzonder voor mij zijn. Maar omdat de BW’s er lang uit zijn geweest moest ik andere paartjes kopen.

Hierdoor is de Air Max 1 eveneens mijn favoriet geworden. De 90’s vind ik ook hard, maar toch altijd minder dan de 1’s of BW’S.

5. Hoeveel sneakers heb je in jouw collectie?

+- 100 ?

6. Wat is het favoriete paartje uit jouw collectie?

Toevallig een paartje wat echt net bij mij is binnen gekomen, de Nike Air Max 1 x Parra ‘Amsterdam is King’.

Dat ik er dus achter kwam in 2014 dat er allemaal bijzondere paartjes waren ben ik heel stom gaan Googlen naar “Air Max Roy” (Patta Corduroy kwam naar voren, tja die moest ik hebben) of naar “Air Max Amsterdam” en toen kwam dit paar naar voren.

Toen in 2014 was de prijs al bizar hoog, en toen was ik nog student. Dus voor mij was het altijd alleen een droom om ze te hebben. Na dus 7 jaar (sparen haha) heb ik ze eindelijk en ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven.

Het is mijn favoriete paartje omdat ik zelf uit Amsterdam kom, de samenwerking met een Nederlandse kunstenaar is, de kleuren combinatie echt te gek is en het verhaal erachter vind ik heel interessant.

7. Welk paartje staat nog het hoogst op jouw verlanglijstje?

Tja, dat WAS dus de am1 x Parra Amsterdam. Maar die is binnen! Ik heb nog wel een aantal paartjes die ik graag zou willen. Zoals bijvoorbeeld de:

  • Air Max 1: Urawa, Atmos Animal 1.0 en 3.0 pack, Atmos Safari OG,
  • Air Max BW: PSG, TXT Persian, Clarck pack
  • Air Max 90: BRS, Levi by you

Etc. etc.

8. Heb jij een favoriete sneakerwinkel of -shop?

Ik kom altijd erg graag bij Size? in de Kalverstraat. Hier vroeger ook veel gecamped voor sneaker releases. Chille winkel met leuke releases en waar altijd wonderbaarlijk nog veel goede paartjes op de planken te koop staan.

Maar ook 2nd Culture of Mokum Vintage zijn top winkels waar ik graag kom.

9. Welke merk en/of model zou jij nooit van je leven dragen? En waarom is dat?

Balenciaga triple s of Crocs. De Balenciaga vind ik echt helemaal niks, de shape, de grootte, de kleuren combinaties. Niks voor mij. Ik snap de hype er omheen ook totaal niet.

Volgens mij is het meer de belachelijk hoge prijs waardoor mensen ze willen hebben? En Crocs, tja wat moet je daar nou van zeggen. Dat is eigenlijk al genoeg.

10. Welke sneaker in jouw collectie was het moeilijkste om te vinden/krijgen?

Je zou toch snel denken dat dit voor mij de Air Max 1 x Parra Amsterdam zou zijn. Maar nee. Dit paar duurde lang om te bemachtigen maar dat kwam meer aangezien ik er vooral lang voor moest sparen.

Sommige paartjes zijn voor mij extra moeilijk te bemachtigen aangezien ik een grote maat heb, namelijk maat 46.

De paartjes die voor mij echt het moeilijkst waren te bemachtigen zijn de:

  • Nike Air Max 1 x Atmos Viotech
  • Nike Air Max BW x Stash
  • Nike Air Max BW Nintendo
  • Nike Air Max 1 Have a Nike Day Blue

Voor al deze paartjes heb ik meerdere jaren gezocht om ze in mijn maat en in een goede conditie te kunnen kopen.

11. Wat kan jij als advies geven aan “nieuwe sneakerheads”?

Bij het begin wilde ik alles kopen, en dat deed ik ook. Ik kocht soms ook te snel een 2e hands paartje. Niet dat daar iets mis mee is, ik koop vaak gedragen paartjes. Maar soms kocht ik te snel iets zonder goed te hebben gekeken en bleek de conditie achteraf veel slechter te zijn.

Of ik kocht paartjes die ik eigenlijk niet zo gaaf vond maar ik dan kocht, dus eigenlijk kopen om het kopen. Dat heb ik nu wel afgeleerd. Ik koop alleen wat ik echt vet vindt.

En luister vooral naar jezelf, laat je niet meesleuren met de hype. Hype is leuk, maar ik koop toch liever een goede Air Max 1 of BW in plaats van een gehyped paar voor hetzelfde geld. (Ook al trap ik er zelf soms ook nog wel eens in haha).

12. Wat is jouw grootste steal ooit geweest?

Mijn grootste steal ooit was niet eens voor mijzelf maar voor m’n vriendin. Dat is de Nike Air Max 1 x Atmos Beast Pack voor €30,- Wel gedragen en zonder originele box maar prima conditie. Gevonden in een vintage winkel in Amsterdam.

13. Hoeveel tijd per dag of per week ben jij druk met je sneaker hobby?

Goede vraag, ik wil het niet eens weten denk ik haha! Per dag verschilt heel erg. Soms een paar uur, soms helemaal niet. (okay dat laatste is niet waar). A

ls er een nieuwe release uitkomt die ik echt wil hebben dan kan ik zo een paar uur per dag hier mee bezig zijn. Maar soms als ik erg druk ben met werk tja dan is er even minder tijd voor.

14. Wat vindt je omgeving van jouw sneaker hobby?

Dat ik net begon met mijn hobby woonde ik nog bij mijn ouders. Ze snapte er toen helemaal niks van en vonden het eigenlijk niet leuk dat ik maar schoenen bleef kopen. Ze vonden het overbodig.

Maar na een paar jaar begrepen ze het en nu vinden ze het zelfs leuk! M’n moeder zegt ook altijd als ik op bezoek ben wat ze vind het paartje vindt wat ik aan heb. Ik zorg er altijd voor dat m’n ma de sneakers die ik draag wel leuk vindt!

Mijn vriendin vindt het leuk wat ik doe, zelf heeft ze ook ondertussen al een aantal paartjes op de planken staan dus ja. Soms wordt ze ook wel gek van me denk ik. Maar vooral vindt ze het leuk en ze is blij dat dit mijn hobby is in plaats van postzegels zegt ze altijd!

En ze gaat gewoon leuk mee naar bijvoorbeeld het sneaker beurs evenement Sneakerness!

15. Waar kunnen mensen jou volgen op jouw socials?

Follow me on Insta @royosss & don’t forget to like & subscribe!