Sneakerplaats interview met sneakerfreak @thomasswinkels_

1. Wie (ben je?), Wat (doe je?), Waar (woon je?) Ik ben Thomas Swinkels, 23 jaar en ik woon in…

1. Wie (ben je?), Wat (doe je?), Waar (woon je?)

Ik ben Thomas Swinkels, 23 jaar en ik woon in Lieshout (dichtbij Eindhoven). Momenteel werk ik op de marketing/communicatie afdeling van ons familiebedrijf Bouwcenter Swinkels.

Daarnaast ben ik op alle afdelingen van onze bouwmaterialenhandel leergierig aangezien ik in de toekomst wellicht op de stoel van mijn vader zal komen te zitten.

In mijn vrije tijd speel ik graag Call of Duty, bouw ik LEGO en fotografeer ik! Die laatste hobby probeer ik te combineren met mijn passie voor sneakers.

2. Wanneer is de liefde voor sneakers bij jou begonnen en hoe kwam dat?

Dat is in mijn brugklasperiode geweest. In die tijd vond ik het leuk om met mijn vrienden te skaten, droeg ik eigenlijk alleen maar Vans en was ik totaal niet bezig met hoe mijn schoenen er uit zagen, maar vooral hoe ik ze zo snel mogelijk kapot kon krijgen, dat is nu wel anders haha…

Ik was altijd best een verlegen en onzeker ventje en al vrij snel zag ik dat alle “coole jongens” uit mijn leerjaar air max droegen. Ik dacht dat als ik die zou kopen, ik binnen de kortste keren ook tot die groep zou horen.

Ik ging met mijn moeder naar de Coach in Helmond, zonder dat ik enig idee had dat er verschillende air max modellen waren, vroeg om de vetste air max die hij had en ging naar huis met een bruine air max BW classic.

De dag er na droeg ik ze trots naar school en werd ik vrij snel uitgelachen en werd mij uitgelegd dat de air max 1 hét model was. Mijn moeder vond het niet zo leuk toen ik ’s middags thuis kwam met het nieuws dat we weer naar de coach moesten, want ik moest 1’s hebben!

Mijn moeder merkte toentertijd denk ik wel dat ik zo eigenlijk niet naar school wilde en gelukkig wilde ze wel meerijden. Ik kwam uiteindelijk thuis met de air max 1 ACG deep royal.

De populairste jongen uit de klas had de paarse versie van die pack en op wonderbaarlijke wijze werd ik ineens toegelaten aan de lunchtafel. Dit was voor mij een super memorabel moment, omdat een paar schoenen er dus voor zorgde dat ik heel gemakkelijk en uiteindelijk met vet veel nieuwe vrienden mijn middelbare school door ben gekomen. Schoenen maken de man, I guess.

3. Weet je nog wat jouw eerste paartje sneakers was? Zo ja, welke was dat?

Officieel was dat dus de Air max BW Classic, maar die wil ik graag uit mijn geheugen wissen, achteraf was dat ook echt een lelijk paar, ik ben ook totaal geen fan meer van het model nu haha! Ik vertel altijd maar dat het de Air max acg “deep royal” was.

Verder had ik toen een paartje Jordan 4 bred’s, maar die gebruikte ik vooral om buiten te basketballen. Je kan je voorstellen dat die redelijk snel beat up was.

4. Wat is jouw favoriete merk en model?

Ik vind zo veel verschillende dingen vet, een favoriet noemen is echt moeilijk. Vanwege het vele basketballen in mijn jeugd ligt Jordan brand voor de hand, en een air maxie vind ik ook heel vet!

Mijn alltime favorites zijn dan denk ik de Nike jordan 4, vooral de bred colourway en de Adidas x Raf Simons Ozweego’s! Ik ben een stereotype sneakerhead, maar ook groot fan van design. Raf simons is een van mijn favoriete ontwerpers, en zijn samenwerking met Adidas is voor mij de tofste collab ooit!

Mijn favoriete merk is dan denk ik Nike, al moet ik zeggen dat Diadora voor mij echt bijna net zo hoog staat! De kwaliteit van een Diadora is iets waar een Nikehead alleen maar van kan dromen.

5. Hoeveel sneakers heb je in jouw collectie?

Ik vind het heel confronterend om de tel bij te houden haha, ik denk dat ik aankomende maand de 100 paar aan ga tikken, misschien vanmiddag maar eens gaan tellen want dat is toch wel een leuke mijlpaal denk ik.

Het merendeel van mijn collectie is Nike, maar ik heb ook Adidas, Diadora, New balance, Asics, Puma, Saucony, etc. Ik ben niet erg loyaal aan een merk of model, ik koop gewoon wat ik tof vind!

Helaas heb ik zoals je ziet de plek in mijn kast niet om alles uit te stallen, ik ben op zoek naar een manier om ze beter te presenteren.

6. Wat is het favoriete paartje uit jouw collectie?

Op het moment denk ik de Asics x Ronnie Fieg Gellyte 3 “millitia”. Dit paartje is altijd mijn favoriete gellyte 3 geweest en dit jaar heb ik hem eindelijk gekocht.

Een supermooie special box met gadgets, sokken, etc, de prachtige oldschool gellyte shape, de kwaliteit en de kleuren maken deze schoen echt tot een kunstwerk. Ik zou willen dat Asics weer die richting in zou gaan.

Het paartje dat ik het meest draag momenteel is de Parra SB dunk denk ik, ik vind Parra supervet en ik denk dat SB dunks de meest comfy Nikes ever zijn!

7. Welk paartje staat nog het hoogst op jouw verlanglijstje?

Ik ben momenteel nog op zoek naar de Jordan 3 “Stealth”, een paartje dat in mijn brugklas periode uitkwam, maar ik toen niet mocht kopen. Dat is naar mijn mening de mooiste Jordan 3 ooit gemaakt, edgy statement hmm?

Als ik kijk naar mijn grootste grails, maar helaas buiten bereik, zijn dat de air max 95 running man van Piet Parra en de Stussy cherry dunk’s. Roze is mijn favoriete kleur op schoenen, maar de prijzen zijn te hoog, en de releases te lang geleden.

8. Heb jij een favoriete sneakerwinkel of -shop?

Voorheen was dat altijd Royal sneakers Eindhoven. Die is helaas een aantal jaren geleden failliet gegaan. In mijn buurt is eigenlijk nog heel weinig te vinden aan toffe sneakerwinkels.

Als ik naar een winkel ga, is dat altijd 24/7 in Nijmegen. Mijn vriendin komt uit Nijmegen, dus daar loop ik geregeld eens binnen. Nu is dat natuurlijk wat lastiger, maar ik vind de vibe daar heel chill!

De eigenaar is een super aardige guy, die veel van skaten en de cultuur af weet. Als je dus ooit in Nijmegen bent, loop zeker eens bij 24/7 binnen and tell ‘em I sent ya!

Online maakt het me niet zo veel uit, of de L nu van SNS af komt, of van Solebox, pijn doet het toch wel haha!

9. Welke merk en/of model zou jij nooit van je leven dragen? En waarom is dat?

Ik denk dat ik nu zo geen merk kan verzinnen wat ik niet zou rocken. Als ik een schoen lauw vind, interesseert me dat weinig. Een model dat ik absoluut nooit zou dragen is de Ultraboost van Adidas.

Ik vind ze te duur, niet lekker zitten en met een grote maat zoals de mijne is een sock upper nooit mooi vind ik. Dat vond ik toentertijd bij de Nike Rosherun al. Ik wil wel echt iets dragen, een Ultraboost voelt zo licht en weinig.

Deze week dropt toevallig de Ultraboost in samenwerking met LEGO en hoewel ik een groot fan ben van LEGO, moet ik hem toch skippen. Een Ultraboost komt niet mijn kast in, nooit.

10. Welke sneaker in jouw collectie was het moeilijkste om te vinden/krijgen?

Zoals ik eerder in dit interview al vertelde, was mijn eerste echte sneaker herinnering de blauwe ACG air max 1. De populairste jongen uit mijn klas had toentertijd de paarse ACG air max 1, de “dark shadow”.

Ik kan me niet anders herinneren als dat ik vanaf de brugklas op zoek ben geweest naar dat paartje. Toevallig heb ik hem 3 weken geleden binnen gekregen helemaal vanuit Philadelphia.

Ik had enorm veel lijntjes uitlopen en uiteindelijk werd ik door een vriend van me getipt. Hoewel het back in the days gewoon een general release was, was dit 100% het moeilijkste paartje ooit om te vinden. Helemaal aangezien ik US12 heb.

Maar na meer dan 10 jaar heb ik hem nu eindelijk te pakken en kan ik hem met trots gaan rocken!

11. Wat kan jij als advies geven aan “nieuwe sneakerheads”?

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Wil je een sneakerhobby oppakken, kijk dan niet naar stockx, Instagram of Travis Scott. Kijk naar wat JIJ vet vind om te dragen.

Geen een van mijn sneakervrienden vind mijn Raf Simons sneakers vet, en met alle respect; dat interesseert me niks! Er zijn al miljoenen sneakerheads die alleen dunks, Jordan 1’s en yeezy 350’s dragen, maar er zijn zo veel andere mooie parels te vinden.

Een schoen hoeft niet per se een spannende collab met een celebrity te zijn, of voor 800 euro op Stockx te staan. Het merendeel van mijn favoriete sneakers heb ik onder retail gescoord, en dat geeft veel meer voldoening!

Wat voor mij ook belangrijk is, is het kunnen praten over kicks met andere, zo onthoud ik dat ik niet de enige ben met deze vreemde hobby haha. Ik heb zoveel vrienden gemaakt via social media, het fotograferen van sneakers en de evenementen. Dat is meer waard dan alle sneakers in mijn kast, hoe corny dat ook klinkt.

12. Wat is jouw grootste steal ooit geweest?

Steals zijn wel echt mijn ding. Gelukkig vind ik veel kicks vet die niemand wil, dus over het algemeen kan ik de goede Diadora’s en New balance paartjes wel in de sale vinden!

Mijn grootste steal was daarentegen toch echt een Nike. Vorige zomer was ik met mijn vriendin bij een tweede hands winkel een dorp verder op om wat oude kleren te gaan sponsoren.

Daar vond ik de Nike Jordan 11 “retro 72-10”. Weliswaar geen doos en een enkele keer gedragen, maar voor 11 euro kon ik ze niet laten liggen. Ik dacht dat de “11” die met balpen op de onderkant van de zool geschreven was stond voor het model, maar toen de dame van de winkel vertelde dat dat de prijs was, hoefde ik geen twee keer na te denken!

Een andere steal die ik heel nice vond waren de Cortez kenny house shoe samples die ik vorig jaar in de Nike outlet heb gepakt voor maar 30 euro! Perfecte aankoop, aangezien we zoveel binnen moeten zitten nu.

Kunnen retail pick-ups ook tot steals gerekend worden trouwens? Één van mijn eerste win’s op de SNKRS app was de Sean Wotherspoon air max 1/97. Ook lekker!

13. Hoeveel tijd per dag of per week ben jij druk met je sneaker hobby?

Sinds ik fulltime werk valt het gelukkig wel mee. Tot vorig jaar was dat echt all day every fucking day.

Ik ging drie keer per week op pad om te schieten met mijn vrienden, zat de hele dag te scrollen en alles bij te houden. Nu kijk ik denk ik 2 keer per week eens een avondje rond op wat websites.

Op Instagram heb ik een groot netwerk dus zie ik ook de hele dag veel voorbij komen. Daarnaast heb ik samen met wat vrienden een internationale sneaker WhatsApp groep, met zo’n 30 sneakerfreaks van over de hele wereld, je kan je voorstellen dat die ook 24/7 actief is door alle verschillende tijdzones.

Toen ik studeerde wilde ik graag van fotografie mijn werk maken, dus wilde ik ook elke dag iets posten op mijn Instagram. Ik moet zeggen dat mijn creativiteit een heel eind op is nu door die corona crisis, alle shots van het afgelopen jaar zijn in of rondom mijn huis genomen.

Ik heb er helaas niet meer zoveel tijd voor als vroeger en als je niet met vrienden overal naartoe kan is het helaas ook niet zo leuk. Ik kan niet wachten tot ik weer vette sneakerfoto’s kan gaan schieten met mijn vrienden in de mooie steden en plekken die Nederland heeft!

14. Wat vindt je omgeving van jouw sneaker hobby?

Ik heb het idee dat iedereen het nu wel accepteert. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn moeder hem helemaal uitflipte toen ik een paartje Jordans had gekocht toen ik 14 was. “Je hebt al drie paar op je kamer staan en je hebt een half jaar geleden nog nieuwe gekocht!” Ze had toen eens moeten weten.

Ik ben er wel achter hoe besmettelijk de sneakergriep is, mijn moeder heeft deze maand de raygun airforce 1’s en die metallic red Jordan 4’s gekocht.. het is wel tof dat mijn familie zich ook kan interesseren in mijn hobby’s.

Met mijn vriendin was dat eigenlijk precies zo, die snapte er ook niks van toen ze voor het eerst mijn collectie zag. Ik denk dat ze in de vier jaar dat we nu samen zijn zelf ook wel 20 nieuwe paartjes gekocht heeft, ze gaat ook met me mee naar evenementen en ze houd mij tegenwoordig vaker op de hoogte dan ik haar, dat is ergens wel handig.

Hier in het diepe zuiden is de sneakercultuur veel minder aanwezig dan in de randstad. Ik heb eigenlijk maar weinig vrienden hier die iets om sneakers geven. Al moet ik wel zeggen dat ik dankzij mijn sneakerhobby wel twee nieuwe goede vriendschappen heb opgebouwd hier in Brabant!

Zo ben ik ooit in de sneakerfotografie gerold door Merlijn (@theshootingwizard op Instagram), hij heeft me toentertijd alles geleerd en me vaak meegenomen. Tot op de dag van vandaag zijn we nog steeds supergoed bevriend.

Vorige week ben ik na een jaar weer eens naar buiten gegaan om foto’s te schieten met Yailan (@stripedphotos op Instagram). Yailan draagt voornamelijk Ultraboost, niet helemaal mijn ding dus. Toch kan ik met hem goed overweg, allebei een sneakerpassie en een zachte G, een formule voor succes denk ik.

Op werk blijft het voor iedereen vreemd dat ik elke dag andere schoenen aan heb, mannen in de bouw zijn vaak niet zo ijdel en dragen 10 jaar dezelfde stalen neuzen tot er geen staal meer in zit. Er worden vaak grapjes over gemaakt, maar dat kan ik gelukkig goed hebben!

15. Waar kunnen mensen jou volgen op jouw socials?

Ik ben vooral te vinden op Instagram. Je kan me checken op @thomasswinkels_. Ben vooral niet bang om me een DM te sturen, ik ben altijd in for some good sneakertalks!

Ik ben ook op twitch.tv/cluelessthommie te vinden, daar game ik nu af een toe eens als ik tijd heb, maar ik ben van plan om binnenkort een soort sneakershow te gaan hosten!

Ik kan urenlang over kicks praten en heb het gevoel dat er wel wat meer Nederlandstalige podcasts/shows mogen komen.

Als je daar nog ideeën over hebt kun je me ook altijd dm’en!

Erg bedankt dat jullie me wilde interviewen, ik vond het vet leuk en wie weet tot de volgende keer!