Sneakerplaats interview met @timarns

Wie (ben je?), Wat (doe je?), Waar (woon je?) Mijn naam is Tim Arns. Oorspronkelijk kom ik uit Elst (Gelderland)…

Wie (ben je?), Wat (doe je?), Waar (woon je?)

Mijn naam is Tim Arns. Oorspronkelijk kom ik uit Elst (Gelderland) maar ben via Zwolle en Geneve nu in Rotterdam beland. In mijn dagelijks leven ben ik professioneel basketball coach van Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball in de BNXT League. Dat is een competitie waar de beste teams uit Nederland en Belgie in spelen.

Wanneer is de liefde voor sneakers bij jou begonnen en hoe kwam dat?

Mijn liefde voor sneakers is voor mij begonnen door de combinatie met basketbal. Toen ik op jonge leeftijd begon met het spelen van basketbal waren er in Nederland niet heel veel tijdschriften te koop welke affiniteit hadden met basketbal. Ik kwam toen uit bij het Amerikaanse tijdschrift Slam magazine.

Op jonge leeftijd was dit vooral voor de plaatjes en posters maar al gauw begon ik ook stukken te lezen. Binnen dit tijdschrift werd de ‘’basketbal cultuur’’ ook veel besproken. Hip Hop en sneakers kwamen daardoor veel naar voren. Uiteindelijk zie je daar foto’s van je favoriete NBA helden met de mooiste paartjes voorbij komen en dan wil je vanzelf ook!

Weet je nog wat jouw eerste paartje sneakers was? Zo ja, welke was dat?

Het eerste paar sneakers wat ik bewust heb gekocht waren de Reebok Question Mid in het wit met rood. De typische Allen Iverson schoen. Iverson heeft een grote rol gespeeld in het tijdperk waarin ik opgroeide. Iedereen wilde tatoeages en cornrows. Droeg baseball caps, te grote t-shirts en baggy spijkerbroeken met grote NBA logo’s erop.

Tijdens het spelen had je een hoofdzweetband en een arm sleeve om zodat je er een beetje het zelfde uitzag als Iverson. Echter werd ik in deze te grote t-shirts, baggy jeans, een baseball pet en mijn Reebok Question Mid’s door mijn klasgenoten wel raar aangekeken. Wie ging er nou zo naar school? Schijnbaar was dit alleen in Amerika een ding.

Wat is jouw favoriete merk en model?

Bij mij is het eigenlijk altijd een tweestrijd geweest tussen Nike en Adidas. Ik hou van de klassieke modellen die Nike uitbrengt maar daarnaast kan ik de innovatie van Adidas ook waarderen.

De schoenen die er in dat opzicht voor mij uitspringen zijn de Jordan 1’s die als basketbal liefhebber natuurlijk veel waarde hebben en de Adidas Ultraboost een schoen die in die tijd ontzettend innovatief was met boost iets wat zo zacht en comfortabel was. Deze beiden paren komen dan ook veelvuldig voor in mijn collectie. Daarnaast ben ik recent een liefhebber geworden van New Balance.

In mijn optiek is de kwaliteit bij Nike een stuk minder geworden en kan ik daarin de kwaliteit en comfort van New Balance nog meer waarderen. Ook de collab’s die New Balance doet met verschillende retailers spreken mij aan. Denk hierbij aan de 990 serie in samenwerking met Kith. De 990 met Patta of de 993 en 2002R met Kith.

Hoeveel sneakers heb je in jouw collectie?

Toen ik in Zwolle woonde bestond mijn collectie uit een paar of 150. Ik heb toen door mijn verhuizing naar het buitenland veel schoenen verkocht ik kreeg het simpelweg niet allemaal mee. Daardoor bestaat mijn collectie op dit moment uit een paar of 75.

Wat is het favoriete paartje uit jouw collectie?

Ik moet zeggen dat ik het erg lastig vind om een paar uit te kiezen. Qua model zal het toch echt de Jordan 1 worden maar ik denk dat ik de serie Nike Air Force 1 Low met Kith dan toch wel als mijn favoriete paren zou zien in mijn collectie. Een schoen van ontzettend hoge kwaliteit met oog voor details. Op dit moment heb ik de Parijs en Hawaii editie.

Welk paartje staat nog het hoogst op jouw verlanglijstje?

Het enige probleem met de Nike Air Force 1 Low met Kith collab is dat ik nog een paar uit de serie mis en dat is de Japan exclusieve deze zijn alleen uitgekomen in de winkel in Japan. Dat zou voor mijn een schoen zijn die ik nog graag aan mijn collectie wil toevoegen.

Heb jij een favoriete sneakerwinkel of -shop?

Het liefst winkel ik bij Kith in Parijs. Ze hebben daar alle sneakers, mooie kleding van zowel hun eigen merk als verschillende andere merken en je kan het makkelijk combineren met een lunch bij het restaurant of een snack bij hun cereal bar waar je een milkshake of sundae kan scoren.

Welke merk en/of model zou jij nooit van je leven dragen? En waarom is dat?

ViVo lijkt me niks, de barefoot hype pakt me dan weer niet zo.

Welke sneaker in jouw collectie was het moeilijkste om te vinden/krijgen?

Dat zal dan toch de Nike AF-1 Kith Hawaï zijn. Deze schoenen zijn alleen in Hawaï uitgekomen en daar heb ik flink wat speurwerk voor moeten doen om deze te vinden.

Wat kan jij als advies geven aan “nieuwe sneakerheads”?

Draag vooral wat jij mooi vind, laat je niet beïnvloeden door andere over wat er van je verwacht wordt.

Wat is jouw grootste steal ooit geweest?

Mijn grootste steal is een paar prototype basketbal schoenen van Nike welke ik via mijn werk heb kunnen bemachtigen. Ik heb er niks voor betaald en er is niemand die deze schoenen heeft. Daarnaast vind ik het mooi om het ontwikkelingsproces van deze schoen erin terug te zien.

Hoeveel tijd per dag of per week ben jij druk met je sneaker hobby?

Per week steek ik er toch al wel gauw een uurtje of 5 in. Je bent toch online aan het kijken wat er beschikbaar komt en of het continue refreshen van de resell apps.

Wat vindt je omgeving van jouw sneaker hobby?

Mijn omgeving vraagt zich af of het nou echt nodig is, maar daarnaast krijg ik ontzettend veel leuke reacties.

Waar kunnen mensen jou volgen op jouw socials? (Instagram, Facebook, etc)

Op instagram kun je me volgen via @TimArns