VIJZ bespoke shoemaking course – Maak je eigen sneakers

Deze blog is geschreven door onze blogger Vince! Een tijdje terug heb ik een cursus bij “VIJZ Bespokes” mogen volgen…

Deze blog is geschreven door onze blogger Vince!

Een tijdje terug heb ik een cursus bij “VIJZ Bespokes” mogen volgen om mijn eigen sneaker te maken.

Maar wie en wat is VIJZ?

In 2014 is Sam van Ijzendoorn begonnen onder de naam VIJZ. Hierbij begon hij eerst met sneakers restoreren en schoonmaken. Nu kan je je eigen custom sneakers laten maken, “Bespokes”. De cursus duurt 5 dagen.

Keuzes maken

Op de eerste dag ga je je design bepalen en daarbij de stoffen kiezen. Bij de cursus kan je keuze maken uit de volgende vier modellen: Nike Air Force 1, Nike Air Jordan 1 High, Nike SB Dunk en de Nike Air Max 1.

Vervolgens ga je kleuren en stoffen kiezen. Met meer dan 200 soorten stoffen is er altijd wel een juiste stof aanwezig voor jou!

Designen

VIJZ gebruikt de app ProCreate om het idee te visualiseren. Zelf heb ik ook gebruik gemaakt van deze app om mijn ideeën uit te werken. In de foto hieronder is mijn design te zien.

Door het designen kan je goede keuzes maken, je kan testen welke kleur het mooiste is bij het toepassende onderdeel en bepalen welke details je wilt verwerken.

Precieze

Na de stofkeuzes gemaakt te hebben ga je de patronen overtekenen op de stukken stof. Vervolgens knip je deze zo netjes mogelijk uit, hoe netter hoe beter het eindresultaat gaat worden!

Als alles is uitgeknipt is het tijd om de stukken eventueel te borduren. Bij mijn schoenen zijn dat bijvoorbeeld de drie Amsterdamse kruisjes, het wingsman logo en de skyline van Amsterdam.

Stikken

Na het uitknippen en borduren is het tijd om alle stukken aan elkaar vast te stikken. Wanneer je nog geen ervaring hebt met stikken, zoals ik dat had, krijg je eerst uitleg en oefen je goed. Wanneer je aan voelt dat je kan stikken ga je met het echte werk beginnen.

Het fijne aan de naaimachines bij VIJZ is dat je ze kan instellen op snelheid. Bij het begin is het handig, voor mij dan, om het langzaam te doen. Naarmate je de machine meer onder controle hebt kan je het gemakkelijk sneller zetten.

Voering en opvulling

Ook stick je de voering vast aan de buitenkant van de schoen. In verschillende stappen plak je hier versteviging materialen tussen. Hierdoor begint de sneaker steeds meer vorm van zichzelf te krijgen.

Op leesten

Wanneer de sneaker bijna klaar is trek je hem om de leest heen. Je positioneert de sneaker en trekt waar nodig is bij aan de voering, de buitenkant komt pas later. Doordat je bij het aftekenen extra lijnen hebt gezet, weet je tot waar je moet trekken.

Wanneer het op de juiste plek zit, sla je er wat spijkers in en lijm je de laatste verstevigingen op de sneaker. Als laatst lijm je de hele schoen in en trek je de buitenkant om de voering heen. Je moet hierbij opletten dat je geen lucht tussen de stukken leer hebt.

Zolen

Nadat de schoen klaar is om de leest ga je de zolen klaar maken. Bij de ‘donor’ schoen ga je aceton tussen de sneaker en de zolen laten lopen. Je laat dit kort intrekken en vervolgens ga je met een schroevendraaier tussen er tussen in porren.

Ook snijd je aan de binnenkant de stitching stuk zodat het makkelijker loslaat. Vervolgens heb je de sneaker van de zool en ga je de zool opschuren zodat alle resten er af zijn.

Lijmen

Je lijmt zowel de zool als de onderkant van de sneaker in met een speciale lijm en herhaalt dit proces 2 keer. Je laat het even drogen en gaat daarna met de föhn over de lijm heen zodat het eenmaal beter kan binden.

Je plakt ze op elkaar en zet ze vervolgens in de compressor zodat het nog beter wordt aangedrukt.

Mid-sole stitchen

Als laatst stitch je bij de modellen, met uitzondering van de Nike Air Max 1, de sole nog vast aan de sneaker. Dit is dan de lijn die door de zool loopt en onder het inleg zooltje te zien is. Voor dat je het weet is je bespoke af en heb je het binnen vijf dagen gefixt!

Ook worden er nog mooie studio foto’s gemaakt voor het archief van VIJZ. Hieronder zijn wat foto’s van mijn Bespoke te zien.