Zo kies jij de juiste werkschoenen

Er zijn veel verschillende soorten werkschoenen. Maar hoe kies je de juiste werkschoenen? Veiligheid is niet de enige criteria waar…

Er zijn veel verschillende soorten werkschoenen. Maar hoe kies je de juiste werkschoenen? Veiligheid is niet de enige criteria waar je op moet letten. Comfort en design zijn ook belangrijke criteria. Hierin spelen materiaal en pasvorm een belangrijke rol.

Waarom moet je werkschoenen dragen?

Het dragen van werkschoenen wordt vaak aangeraden of verplicht om risico’s te minimaliseren. Voor mensen die in de bouw werken is het dragen van werkschoenen verplicht. Daarnaast kan een werkgever zijn personeel verplichten om werkschoenen te dragen. Hier zijn verschillende redenen voor:

  • De voornaamste reden om werkschoenen te dragen is om de veiligheid te waarborgen.
  • Als er een ongeval gebeurt dan moet de werkgever aantonen of hij zijn zorgplicht is nagekomen. Hiervoor kan een werkgever een persoonlijk beschermingsmiddel verstrekken aan het personeel, in dit geval werkschoenen.

Hoe kies je de juiste werkschoenen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij het uitkiezen van werkschoenen is: Hoeveel bescherming heb ik nodig? Dit is het belangrijkste bij het uitkiezen van werkschoenen. Daarnaast spelen comfort en design een rol. Werkschoenen die aan de eisen voldoen zijn allemaal voorzien van een veiligheidsneus die bestand is tegen een impact van 200 joules en hebben een antislipzool. Verschillende werkschoenen bieden hiernaast ook nog extra bescherm opties. Voor bijvoorbeeld mensen die met gevoelige elektronica werken zijn de antistatische Puma werkschoenen geschikt. 

Om jouw veiligheid te garanderen moet je op de zogeheten CE-markering letten. Hierbij wordt aangetoond dat de werkschoenen volgens Europese richtlijnen zijn gemaakt. Werkschoenen hebben ook nog eens een ISO 20345:2011 normering. Deze normering legt de mate van bescherming vast voor de verschillende werkschoenen. 

De verschillende veiligheidsnormeringen

Werkschoenen hebben verschillende S-classificaties. Deze classificatie geeft aan welke werkschoenen of werklaarzen geschikt zijn voor welke omstandigheden. In totaal zijn er vijf classificaties:

  • S1 werkschoenen: deze werkschoenen hebben een minimale veiligheidsneus, zijn antistatisch en nemen energie op in de hak. Werkschoenen met een S1-classificatie zijn geschikt voor werk in droge omstandigheden. 
  • S1P werkschoenen: deze classificatie werkschoenen hebben net als de S1 werkschoenen een veiligheidsneus, maar verschillen doordat ze ook een veiligheidszool hebben. Dit maakt deze schoenen geschikt voor droge omstandigheden waar scherpe voorwerpen op de grond liggen.
  • S2 werkschoenen: ze hebben dezelfde kenmerken als S1 werkschoenen, maar hebben een verhoogde weerstand tegen het binnendringen van water. Deze werkschoenen zijn hierdoor geschikt voor vochtige omstandigheden, zoals buiten.
  • S3 werkschoenen: dit is een combinatie van S1P en S2 werkschoenen. Dit wil zeggen dat deze werkschoenen een veiligheidsneus en veiligheidszool hebben. Doordat ze voor vele weersomstandigheden geschikt zijn, worden S3 werkschoenen het meest gebruikt. In Redbrick werkschoenen met een S3 classificatie hoef je je geen zorgen te maken over het stoten van je voet of dat je in iets scherps stapt.
  • S4 werklaarzen: deze classificatie heeft samen met S5 betrekking op werklaarzen. S4 werklaarzen hebben composite of een veiligheidsneus. Doordat ze gemaakt zijn van PU, rubber of kunststof materialen zijn ze waterdicht. 
  • S5 werklaarzen: ze zijn precies hetzelfde als werklaarzen met een S4 classificatie, maar hebben ook nog een tussenzool en antislip profiel. Deze werklaarzen zijn het meest veilig. 

Voor werk in constructie of in de bouw zijn werkschoenen met de classificatie S3 het meest geschikt. In de logistiek heb je vaak al genoeg aan S1 en S1P werkschoenen. De S2 werkschoenen worden het meest aanbevolen in de voedingsmiddelenindustrie voor bescherming tegen vloeistoffen.